Directeur Richard Donkers geeft toe dat er enkele jaren geleden best wel even sprake was van lichte paniek, toen kort na elkaar de twee plasma-snijmachines in de productiehal stuk gingen. Ze bleken meer versleten dan gedacht en het was lastig om er nieuwe onderdelen voor te kopen. Gelukkig werd Van der Putten snel uit de brand geholpen door Peter Plomp van Nardo Machines, die beide machines weer aan de praat kreeg.
Laser of plasma?
Maar de problemen met de plasmasnijders deden Donkers wel beseffen dat investeren in een nieuw snijproces noodzakelijk was. Te meer omdat de hele productie van de luchtkanalen begint met het snijden van plaatdelen uit dun verzinkt staal (0,88 en 1mm dik). Daarbij kwam de vraag aan de orde voor welke snijtechniek zou worden gekozen; opnieuw plasmasnijden of toch lasersnijden? “We zijn uitgekomen bij de fiberlaser”, vertelt Donkers. “Daarin kwamen veel dingen samen.
Allereerst zijn de prijzen van de plasmasnijmachines de afgelopen jaren niet gedaald en die van de lasers wel. Het prijsverschil is dus veel geringer geworden. Daarbij gaat lasersnijden sneller en netter en levert minder vervuiling op. Als je bij een demo ziet hoe mooi en snel een laser snijdt en je vergelijkt dat met je eigen plasma-snijproces, dan ben je verkocht. Een laser laat zich bovendien eenvoudig aansturen met software. Kortom, het was voor ons een oplossing voor de problemen waarmee we zaten.”
Van der Putten Plaatwerk & Luchtkanalen in Helmond wil vooruitstrevend en modern zijn voor zowel haar medewerkers als opdrachtgevers. De vervanging van twee plasmasnijmachines door een fiberlaser installatie voor het snijden van plaatdelen past uitstekend in deze visie. De komst van deze nieuwe productielijn heeft het werk voor de medewerkers aantrekkelijker gemaakt en de opdrachtgevers krijgen een mooier product.