Compacte fiberlaser voor werkplaats met beperkte ruimte

Informatie Compacte fiberlaser

Nardo Machines en Services presenteert op METAVAK haar eigen merk Benchmark Fiberlaser lasersnijmachines. Dit zijn aantrekkelijk geprijsde, compacte lasers voor werkplaatsen waar de ruimte beperkt is en waar niet de hele dag door wordt gesneden.

Peter Plomp, eigenaar van Nardo, heeft deze lasers eind vorig jaar geïntroduceerd. Hij zag een gat in de markt voor compacte machines en daarmee had hij het bij het rechte eind. Eind 2022 verkocht hij het eerste exemplaar en inmiddels staat de teller al op twaalf, waarvan er al tien zijn geïnstalleerd.

Schuiftafel

De Benchmark Fiberlaser machines zijn compact, hebben hoogwaardige onderdelen en zijn uitgerust met een IPG laserbron. Ze hebben geen wisseltafel, maar een schuiftafel. Dat maakt ze compact en mede hierdoor is bovendien een aantrekkelijke prijsstelling mogelijk. De machines zijn verkrijgbaar in verschillende formaten. De meest verkochte is die met een werkbereik van 3×1,5 meter, het meest gangbare formaat in de metaalbewerkende industrie.

“We richten ons met de Benchmark Fiberlaser machines op bedrijven met kleinere werkplaatsen, die niet 40 uur in de week snijden en een betaalbare machine zoeken, die niet te veel ruimte in beslag neemt”, zegt Peter Plomp. “Ze zijn leverbaar met bronnen van 1 kW tot 6 kW. Dat is voor dit type meer dan voldoende. Voor klanten die meer vermogen nodig hebben en echt productie willen draaien, hebben we de machines van Yawei in ons assortiment. Maar die hebben een wisseltafel en daarvoor heb je al gauw een ruimte van 10×5 meter nodig.”

Nardo doet het onderhoud en de service zelf en samen met een partner. “Zo hebben we in totaal 4 à 5 mensen die onderhoud kunnen doen. Onderdelen hebben we op voorraad en er staat altijd wel een model in onze showroom in Hendrik-Ido-Ambacht. Zo kunnen we heel snel schakelen als er iets is. Maar tot nu toe hebben we weinig tot geen problemen. De klanten zijn zeer tevreden.”

De Groot Luchtkanalen

Eén van die klanten is De Groot Luchtkanalen in Weesp, specialist in de productie, constructie, levering en montage van luchtkanalen en toebehoren. Dit bedrijf, dat met name sterk is in de renovatiemarkt door de flexibiliteit, korte lijnen en jarenlange ervaring, heeft afscheid genomen van de ‘oude’ plasma-snijtafel en de nieuwe laser in gebruik genomen. De belangrijkste reden hiervoor was volgens directeur Ron Zwagerman dat het plasmasnijden veel fijnstof in de fabriek gaf. “Bij een laser heb je nul fijnstof. We hebben bij deze investering vooral gekeken naar een gezonde werkplek voor onze medewerkers.”

Maar dat is niet het enige voordeel van de laser. Volgens Sander Swankhuizen, die leiding geeft aan de werkplaats, is De Groot er met de komst van de laser in meerdere opzichten enorm op vooruit gegaan. “Het grootste voordeel is inderdaad dat je af bent van de stof. Maar onze producten gaan nu ook veel beter naar buiten. De laser snijdt tot op de honderdste millimeter nauwkeurig. Dat was met plasma ondenkbaar. De snedes zijn schoon, er is geen roestvorming meer op de platen, we zijn af van de oranje aanslag die met plasma gepaard gaat, we hebben geen blauwe vlam meer in de werkplaats. En doordat de snijranden geen verharding meer vertonen, gaan onze nabewerkingsmachines langer mee.

We zijn zeer tevreden over het eindresultaat.” Zwagerman voegt daar aan toe: “We kunnen nu ook schone kanalen maken voor toepassing in ziekenhuizen en cleanrooms. Die kanalen moeten lasergesneden zijn, dat mag niet met plasma.” Ook qua gebruiksvriendelijkheid bevalt de machine prima. “Het was natuurlijk even wennen omdat we altijd met plasma hebben gesneden, al was alleen maar omdat je nu een machine met omkasting hebt”, zegt Swankhuizen.”Ik had het eerlijk gezegd complexer verwacht.”

Snijproductietijd verviervoudigd

De laser is dagelijks in gebruik. Swankhuizen schat de pure snijtijd op een uurtje per dag. “Onze snijproductietijd is verviervoudigd. Dat is best behoorlijk. De plasma snijtafel was wel 45 minuten bezig als er wat kleine onderdelen uit een plaat moesten worden gesneden. Dat doen we nu binnen 6 minuten. Dat draagt positief bij aan onze flexibiliteit.”

Een lasersnijmachine was voor De Groot lange tijd niet interessant vanwege de hoge kosten. Maar tegenwoordig zijn er lasers op de markt, die kostentechnisch wel een haalbare kaart zijn. Zwagerman: “Het kostenverschil tussen plasma en laser is veel kleiner geworden. Gelet op de voordelen is deze laser zijn geld zeker waard. We zijn blij met deze aanschaf.”

nardo-compacte-fiberlaser De Benchmark Fiberlaser machines zijn compact, hebben hoogwaardige onderdelen en zijn uitgerust met een IPG laserbron. Ze hebben geen wisseltafel, maar een schuiftafel. Dat maakt ze compact en mede hierdoor is bovendien een aantrekkelijke prijsstelling mogelijk.

tot op de honderdste millimeter nauwkeurig De laser snijdt tot op de honderdste millimeter nauwkeurig.

Service & Contact

Stel een vraag via ons contactformulier.

Adres gegevens

Sedumweg 9
3343LL Hendrik ido ambacht
(Netherlands)

© 2016-2024 Nardo Machines